Hosea – Een profetische standaard voor het Huis Israël.

Het boek van de profeet Hosea is het eerste van wat bekend staat als de “kleine” of korte profeten van het Oude Testament, wiens geschriften korter waren dan die van de “grote” profeten zoals Jesaja en Jeremia. Toch waren Hosea’s profetieën niet alleen belangrijk, maar ook van bijzonder belang voor ons vandaag de dag in de landen van het Westerse Christendom, want zoals de Bijbelse Encyclopedie (Grijs en Adams) ons vertelt: “De profetieën van Hosea waren gericht aan de Tien Stammen”. (iii:713)

Toch lijken veel commentaren voorbij te gaan aan het historische en profetische belang van de verdeling van Israël in twee naties, die Hosea “Efraïm” en “Juda” noemt. De natie Efraïm vormde de noordelijke tien van de twaalf stammen van Israël en ontving deze naam van hun grootste stam en erfgenaam van de nationale geboorterechtelijke zegeningen die aan zijn vader, Jozef (1 Kron. 5:1-2). Bijbelverwijzingen verwijzen vaak gewoon naar hen als “Israël” of “het Huis van Israël”, in tegenstelling tot Juda met twee stammen.

Toch proberen sommige commentaren Hosea’s profetieën te laten passen bij de terugkeer van het Huis van Juda naar Kanaän na de Babylonische gevangenschap. Dit doet zo’n geweld aan de betekenis van de profetieën dat zelfs de bekende dispensationalistische auteur, Arno C. Gabelein, een dergelijk standpunt berispt en verklaarde: “Zijn [Hosea’s] profetie is bijna uitsluitend gericht aan het huis van Israël”.

Het boek van de Profeet Hosea zou in feite beschreven kunnen worden als de verlossende geschiedenis van het Huis van de tien stammen van Israël. Hier presenteert de profeet een verslag van haar zonde, straf en herstel, beginnend met een beknopte samenvatting in profetische en symbolische taal. Hij heeft weinig goeds te zeggen over de toenmalige morele toestand van Israël in de openingsverzen van dit eerste hoofdstuk; zijn beknopte, harde, trieste woorden herinneren aan zijn latere Judea tegenhanger, de profeet Jeremia. De Bijbelse encyclopedie zegt zelfs: “Hij was de Jeremia van Israël”.

Hoewel Hosea een soortgelijke morele boodschap aan Jeremia had, die oproept tot bekering van de zonde, waren de profetische vooruitzichten van het Huis Israël aanzienlijk anders dan die van Juda. De dissimulariteit wordt echter helemaal niet duidelijk begrepen door moderne exposanten, die de natie Efraïm-Israël geen toekomst geven in het plan van God. Een vreemde uitspraak: “De profeten van Juda konden zich verheugen op een hersteld volk en een hersteld bestuur. De tien stammen hadden geen aparte toekomst. Hun stoffelijke straf was onomkeerbaar”. (ibid. p.712)

Of was dat wel zo? Een nadere beschouwing van Hosea’s profetieën is in tegenspraak met die bewering. Ondanks de zonde van Efraïm voorspelt Hosea wat alleen maar als een prachtige toekomst voor het Huis Israël kan worden beschouwd. Zij moesten zich ontdoen van hun afgoden, de bruid van de Heer worden, barmhartigheid ontvangen, gered worden door de macht van de Heer, en zich sterk uitbreiden als het zand aan de kust. Dit alles negeren – en meer – is inderdaad blind zijn voor Hosea’s enorme profetische beloften. Maar de exposanten die na het einde van de Babylonische gevangenschap alleen de Joden als legitieme Israëlieten erkennen, hebben juist zo’n blinde verwarring. En hun verwarring kan alleen maar toenemen als Hosea’s zegeningen op Efraïm-Israël toenemen.

Andere mysteries voor de exposanten: In de parallelle passages Hosea 1:11 en Jeruzalem 3:18, als Juda en Israël in twee verschillende ballingen werden opgenomen door twee verschillende vijanden, hoe is het dan dat Juda met Israël zal wandelen? Het Keil-Delitzsch Oudtestamentische Commentaar stelt dat vers elf “veronderstelt dat Juda zich in dezelfde situatie als Israël zal bevinden; dat wil zeggen, dat het ook door de Heer zal worden verworpen”. (x:47) Toch weten we voor een feit dat Juda niet door God is gescheiden zoals Efraïm, want Hosea schrijft: “Ik zal barmhartigheid hebben over het huis van Juda, en zal hen door de HEER hun God redden” (i:7). In plaats daarvan informeert de Schrift ons dat de Assyriërs die Israël veroverden ook alle “omheinde steden” van Juda in 701 v. Chr. (2 Ki. 18:13) hebben veroverd, en zo ging een hoofdlichaam van Juda samen met Israël in Assyrische ballingschap. Aldus liep Juda met of naar Israël in ballingschap.

Toch was dit nog niet de voorspelde hereniging van Israël en Juda, want (zoals Keil-Delitzsch stelt), “het doel van de vereniging is om zichzelf één hoofd te benoemen, en het land uit te gaan” (x:47), volgens Hosea 1:11. Waar gingen ze dan samen naartoe? Een aantal vooraanstaande commentaren erkennen dat ze niet naar het oude Kanaän zijn teruggekeerd!

Het Keil-Delitzsch Oude Testamentische Commentaar (x:49) zegt bijvoorbeeld: “Wat de vervulling van deze profetie betreft, toont het feit dat de patriarchale belofte van de ontelbare vermenigvuldiging van Israël door de vergeving en het herstel van Israël gerealiseerd moet worden…..duidelijk genoeg aan dat we dit niet moeten zoeken in de terugkeer van de tien stammen uit gevangenschap naar Palestina, hun geboorteland…….De getallen van de tien stammen, die zich bij hun terugkeer misschien aan de Judaeanen hebben vastgemaakt, of die daarna naar Galilea zijn teruggekeerd als jaren doorgerold, vormden slechts een zeer kleine fractie van het aantal dat was weggevoerd; de gehechtheid van deze weinigen aan Juda kon niet echt een vereniging van de zonen van Israël en van de zonen van Juda genoemd worden, en nog minder was het een vervulling van de woorden: ‘Zij stellen zichzelf één hoofd aan’…. deze vervulling valt binnen de Messiaanse tijd, en is tot nu toe slechts in een zeer klein begin gerealiseerd, dat in de laatste tijden een belofte van hun volledige vervulling geeft….(Rom. 11:25-26)”.

Dit eminente commentaar is in tegenspraak met veel van de populaire leer van vandaag over Efraïm, het Huis Israël. De tien stammen zijn nooit meer naar Palestina teruggekeerd, behalve dan een klein overblijfsel, en moeten daarom logischerwijs “verloren stammen” blijven in onze wereld van vandaag. Verder heeft de samenvoeging van de twee huizen van Juda en Efraïm-Israël nog niet plaatsgevonden, in afwachting van de dageraad van het duizendjarige tijdperk. De oplossing van Keil-Delitzsch is echter dat Efraïm-Israël alleen nog maar een geestelijk volk moet zijn in onze wereld van vandaag. (x:49)

Nog een mysterie: Vers elf van hoofdstuk één besluit met de woorden: “Want groot zal de dag van Jezreel zijn”. Deze woorden veroorzaken onnoemelijke ontsteltenis bij de exposanten. “De dag van Jezreel veroorzaakt geen kleine moeilijkheden”, geeft Keil-Delitzsch (x:48) toe. Dit is waar, als het vers wordt gemaakt om te verwijzen naar de stad en de vallei in het oude Kanaän waar Assyrië de macht van Israël brak (2 Ki. 15:29). Hoe kan een plaats van tragedie voor Israël een symbool zijn voor iets goeds? Maar als we in plaats daarvan de Hebreeuwse betekenis van “verstrooiing” of “zaaien” nemen, heeft het een uitstekende betekenis. Israël moest verstrooid en gezaaid worden in het land van haar ballingschap, zodat Hosea kon verkondigen dat zij als het zand van de zee zou worden voor velen (1:10). Dit kan niet wachten op een duizendjarige vervulling, omdat Israël dan niet in ballingschap zal zijn.

Het woord “Jezreel” heeft een dubbele betekenis van zaaien of verstrooiing, maar de laatste betekenis wordt vaak genegeerd door vele commentaren, die dus niet inzien dat Efraïm-Israël niet naar Kanaän is teruggekeerd, maar in haar ballingschap tot op de dag van vandaag ver weg is gereisd.

De behandeling in het Nieuwe Testament van Hosea’s enorme profetie in hoofdstuk één, vers tien, werd door de apostel Paulus in Romeinen 9:25-26 gegeven. Paulus citeerde dit om aan te tonen dat de ballingschap van Israël, haar “zaaien in de aarde” nog steeds doorging tot op dat moment, en dat het herstel van Israël nog steeds in de toekomst lag. Sommige exposanten proberen dit te vergeestelijken, maar omdat de geestelijke vervulling van de profetische parallellen en de fysieke vervulling vergroot, moet de fysieke ballingschap van Israël nog steeds tot aan de tijd van Christus zijn doorgegaan.

Heeft niemand gemerkt dat het incongruent is om Juda’s profetieën een letterlijke, fysieke vervulling te geven en tegelijkertijd Efraïsch-Israël’s profetieën te beperken tot het spirituele rijk? In feite zijn de fysieke en spirituele rijken parallel aan elkaar als een noodzakelijke dubbele getuige (Dt. 19:15; Mt. 18:16; 2 Kor. 13:1).

Bovendien weten we uit andere profetieën (zoals Ezechiël 37) dat het geestelijke herstel van Efraïm-Israël vooraf moest gaan aan haar fysieke hereniging met Juda. Deze ware geestelijke restauratie kon pas beginnen met de komst van Christus, zoals Petrus in het Nieuwe Testament verkondigde: “Die in het verleden geen volk waren, maar nu het volk van God zijn: die geen barmhartigheid hadden verkregen, maar nu wel barmhartigheid hebben verkregen”. (1 Petrus 2:10) De taal van Petrus wordt rechtstreeks uit Hosea 1:10 en 2:23 opgeheven, waaruit duidelijk blijkt dat deze oudtestamentische profetieën van Efraïsch-Israël niet eerder waren vervuld.

Paulus citeerde in Romeinen 9:26 ook Hosea 1:10, gaf een nadrukkelijke verwijzing naar hun fysieke “plaats” van ballingschap, en verklaarde vervolgens in het volgende hoofdstuk dat het Evangelie naar hen toe moet gaan naar de uiteinden van de aarde (Rom.10:18). Het is duidelijk dat Efraïm-Israël niet naar het oude Kanaän is gerestaureerd! Haar verstrooiing bracht haar naar nieuwe landen van belofte (2 Sam. 7:10) waar haar geestelijk herstel nu goed op weg is. -J.S. Brooks

EZRA EN DE VERLOREN STAMMEN:

EEN OOGGETUIGE VAN DE GESCHIEDENIS!

In elke belangrijke publieke of historische gebeurtenis dienen betrouwbare ooggetuigen als voornaamste autoriteit over wat er daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. In de Bijbelse geschiedenis kunnen we in de geschriften van de profeten ook rekenen op betrouwbare en geïnspireerde ooggetuigenverslagen uit de eerste hand.

Toen de Babylonische gevangenschap van het Huis van Juda in 538 v. Chr. eindigde, was er een terugkeer van Gods volk dat vandaag de dag bekend staat als “de Restauratie”. Religieuze schrijvers die terugblikken op deze gebeurtenis, 2.500 jaar later, gaan er steevast van uit dat vrijwel alle Israëlieten, alle twaalf stammen, spoedig weer in Kanaän werden gevestigd. Maar verrassend genoeg zijn er twee zeer verdienstelijke en geïnspireerde getuigen van de gebeurtenissen in die periode – Ezra en Nehemia – die het sterk oneens zijn met de meeste moderne historici.

In feite zijn deze twee profeten de enige betrouwbare ooggetuigen die vandaag de dag bestaan met betrekking tot de Restauratieperiode van de Bijbelse geschiedenis. Beiden zijn het eens over een belangrijk punt: Zij verwijzen specifiek naar de terugkeerders als zijnde alleen van de stammen van Juda en Benjamin, corporatief bekend als het Huis van Juda. Er wordt in het geheel niets gezegd over de tien andere vermiste stammen die het koninkrijk van het Huis van Israël vormden!

Ezra was op zoek naar kolonisten om het oude vaderland van Israël te hervestigen, maar hij stuurde niet alleen geen ambassade naar de vermiste tien stammen, hij noemde hun bestaan vreemd genoeg helemaal niet. We krijgen de definitieve indruk dat Ezra geen idee had waar ze zelf waren! In 2 Koningen 17:6 werd ons verteld dat het huis van Israël door Assyrië werd verbannen “naar Halah en Habor, en de steden van de Medes”. Als zij zich in Ezra’s tijd nog op dezelfde plaats bevonden, dan zou hij er zeker afgezanten naartoe gestuurd hebben om hen aan te moedigen terug te keren naar het land Kanaän. Toch stuurde Ezra geen gezant, noch leek hij zelfs maar te weten waar ze naartoe waren gegaan.

Hoewel er in het Boek van Ezra slechts twee stammen worden genoemd, is de gemeenschappelijke leer van vandaag dat alle twaalf stammen van Israël, uit beide huizen van Israël en Juda, aan het einde van de Babylonische gevangenschap werden herenigd. Zo ja, waarom wordt er dan geen melding gemaakt van de rest van deze stammen, noch in het eerste deel van het boek (zie Ezra 1:5 en 4:1, “Juda en Benjamin”), noch tijdens gebeurtenissen jaren later (Ezra 10:9, “Juda en Benjamin”)? De profeet Ezra wist niets van een terugkeer naar het oude Kanaän van de tien verbannen stammen van het Huis van Israël! Ook zijn tijdgenoot Nehemia, de profeet Nehemia, die alleen sprak over het bestaan van het “Huis van Juda” (Neh. 4:16) en de twee stammen waaruit het bestond, Juda en Benjamin (Neh. 11:4, 36; 12:34).

Een vooraanstaande Joodse Israëlische geleerde, Sara Japhet, is het daarmee eens en zegt: “Bij het herstel [d.w.z. de terugkeer uit ballingschap] en de daaropvolgende vernieuwing van het joodse gemeenschapsleven waren slechts drie stammen betrokken: de lekenstammen Juda en Benjamin, en de stam Levi. (“Van de rivieren van Babylon”, p.82) Levi was de priesterlijke stam waarvan de leden verdeeld en verspreid waren onder alle andere stammen. Zij erfde daarom zelf geen land en de meerderheid van haar leden zou verhoudingsgewijs worden gevonden onder de vermiste stammen van het Huis van Israël.

Het is verder van groot belang dat van alle nakomelingen van koning David, slechts één Hattush-is opgenomen (Ezra 8:2) onder de terugkerende ballingen. Aangezien het land Kanaän tijdens de Babylonische ballingschap vrijwel geheel van Hebreeën werd ontdaan, bleven alle andere nakomelingen van David blijkbaar in de diaspora in andere landen. Een van hen, koning Zedekia’s dochter, vergezeld van de profeet Jeremia, ontsnapte aan het verslagen en geplunderde land van Juda (Jer. 43) om eerst naar Tahpahnes, Egypte, en vervolgens (volgens de legendarische geschiedenis) naar de eilanden van het Westen te gaan. Dit prachtige verhaal wordt verteld in het boek van Francis Henking, “The Tender Twig”, verkrijgbaar bij de Servant People Bookshop.

Een andere zeer mogelijke afstammingslijn van koning David biedt een interessante link met de Noors-gotische stammen en hun vroege leider Odin. In 1 Kronieken 3:17-18 lezen we dat Davids nakomeling en koning van Juda, Jehoiakin, één zoon had, Asir (KJV: Assir), vertaald in de RSV en NIV als “gevangene”. Deze Asir behoorde daarom tot de verbannenen uit Kanaän, en zoals hierboven vermeld, stonden noch hij, noch een van zijn nakomelingen op Ezra’s lijst van degenen die terugkwamen uit Babylon. Waar gingen Asir, van de Davidse koninklijke lijn van koningen, en zijn nakomelingen heen? In de Noorse geschiedenis was Asir of Aesir, hoewel ingekapseld in een mythe, de naam van de belangrijkste koninklijke stam die in Asgard leefde, het vroege thuisland van het Noorse volk. De Columbia Encyclopedie onder het kopje “Germaanse religie” stelt: “Vroeger waren er twee groepen goden – de Aesir en de Vanir. Na een oorlog tussen de rivaliserende pantheons, die misschien een oorlog tussen twee rivaliserende stammen weerspiegelt, werden de verslagen Vanir echter opgenomen in de Aesir, en de goden van beide werden aanbeden in één enkel pantheon….van de twaalf belangrijkste goden….De goden woonden in Asgard. Blijkbaar verzamelden de verbannen Israëlieten van de twaalf stammen zich rond hun Davidische leider, Aesir, alvorens het Midden-Oosten te verlaten voor Europa. Een latere leider van deze samengekomen stammen was Odin, wiens naam zuiver Semitisch is. De naam Odin is door geleerden aangetoond als een koninklijke titel die “Heer” betekent (vergelijk de Hebreeuwse “Adonai” en de vroege Griekse held, “Adonis”). De Noorse voorouderlijn is historisch gezien gereconstrueerd in de kaart van koning David tot Odin, die verkrijgbaar is bij het Dienende Volk.

Dit zou niet verwonderlijk moeten zijn, aangezien Ezra ons meedeelt dat slechts vier van de in totaal vierentwintig rangen (1 Chron. 24:7-18) uit Babylon zijn teruggekeerd (Ezra 2:36-39). Deze vierentwintig rangen van priesters waren een profetisch voorbode van de vierentwintig oudsten van het boek Openbaring (4:4; 19:4), waaruit blijkt dat zij niet in God’s Goddelijke doeleinden zijn uitgeschakeld. Eenvoudige wiskunde zal aantonen dat meer dan 80% van het priesterschap van Israël daarom niet terugkeerde uit zijn ballingschap in vreemde landen. Dit percentage zou ook weerspiegeld worden in het zeer lage aantal Israëlieten als geheel die naar Kanaän zijn teruggekeerd.

Gerespecteerde geleerde, Dr. W.F. Lofthouse, in “Israel After The Exile” (Clarendon Bible, Old Testament, Vol. 4), heeft dit te zeggen: “Het [Cyrus’-decreet] betekende niet dat een groot aantal Joden terugkeerde van Babylon naar Palestina…..het is twijfelachtig of veel van de Joden (behalve de armere leden van de gemeenschap) graag zouden hebben willen vertrekken…. Bovendien, als er een aanzienlijk gezelschap van terugkerende ballingen was geweest, moeten onze bronnen voor latere gebeurtenissen in Palestina hebben verwezen naar de aanwezigheid van de Joden daar. In feite bestaan dergelijke verwijzingen niet”. (p.24) Met andere woorden, relatief weinig Israëlieten zijn ooit teruggekeerd naar het land Kanaän na hun verbanning.

De enige plaats waar u zult lezen dat alle Israëlitische stammen zich in Babylon herenigd hebben en als één lichaam naar Kanaän zijn teruggekeerd, is in de valse en misleidende theologie van de religieuze tegenstanders van het twee huis-geloof! Noch de Bijbel, noch de geschiedenis ondersteunt het idee van een massale terugkeer uit Babylon van beide Huizen van Israël. In plaats daarvan verklaarde de profeet Ezra: “….de genade is van de HEERE, onze God, getoond om ons een overblijfsel achter te laten om te ontsnappen….”. (9:8) Opnieuw benadrukte hij: “Wij zijn deze dag achtergebleven als een overblijfsel. (9:15, NIV) Het staat buiten kijf dat Ezra, een ooggetuige, heeft gedocumenteerd dat de meerderheid van Israël in ballingschap bleef in andere landen!

Sommige van onze critici beweren dat deze verbannen Israëlieten allen met de heidense naties Assyrië en Babylon zijn getrouwd en als een apart volk uit het bestaan zijn gegaan. Dr. Lofthouse antwoordt hierop: “Waren zij opgenomen in de nieuwe beschaving? Als ze dat wel waren geweest, zou niemand verbaasd zijn geweest. Maar dat waren ze niet. (ibid. p.5)

Andere critici beweren dat, hoewel er misschien maar weinig Israëlieten onmiddellijk zijn teruggekeerd, er ergens later een massale uittocht plaatsvond. Ook dit gaat voorbij aan de feiten uit de geschiedenis. Een interessante uitspraak verschijnt in Ezra’s laatste hoofdstuk dat hierop betrekking heeft. Er staat: “En zij verkondigden in heel Juda en Jeruzalem aan alle kinderen van de gevangenschap, dat zij zich tot Jeruzalem zouden verzamelen; en dat wie niet binnen drie dagen zou komen, volgens de raad van de vorsten en de oudsten, zijn gehele inhoud zou worden verbeurd, en dat hijzelf gescheiden zou worden van de gemeente van degenen die waren weggevoerd”. (Ezra 10:7-8).

Ezra verklaarde dat ontheemden die op dat moment niet naar Jeruzalem terugkeerden, al hun bezittingen ” verloren” verklaarden. Het Hebreeuwse woord dat hier wordt gebruikt, yaharam, betekent geconfisqueerde eigendommen. Elke Israëliet die maanden of jaren later terugkeerde, zou zijn huis en wijngaard legaal aan anderen hebben overgedragen. Hij was onterfelijk verklaard! Op dat moment was er geen stimulans om terug te keren. Degenen die niet aanwezig waren op het afgesproken tijdstip werden “gescheiden” of “verdreven” (NIV) van het staatsburgerschap onder de ballingen. (Ezra 10:8) De overgeblevenen in ballingschap waren echt “verloren stammen”, want zij hadden hun land, bezittingen en burgerschap in hun voormalige thuisland Kanaän verloren.

Het boek Nehemia vertelt ons dat de hele gemeenschap van ballingen die terugkeerde naar Kanaän slechts 42.360 was. (Neh. 8:66) Wat gebeurde er met de rest van Gods volk, de Israëlitische meerderheid die doorging in ballingschap? Zij bleven niet in Assyrië en Babylon. Zoals Dr. Lofthouse het uitdrukte: “[de profeet] Jeremia….lijkt een zekere onrust onder de ballingen te impliceren”. (ibid. p.5) De vervulling van de vele profetieën van de Schrift vereiste dat deze rusteloze wandelaars later in de kusten en eilanden in het westen werden gevonden, waar zij een grote menigte en gezelschap van naties werden. (Gen. 15:5; 35:11; Isa. 42:4) -J.S. Brooks

This entry was posted in Artikelen. Bookmark the permalink.

Comments are closed.